Yogaform

Iyengar yoga


 

Iyengaryoga har fått sitt navn fra den indiske yogalæreren B.K.S. Iyengar (f. 1918, d. 2014), som gjennom sitt virke har systematiser og revitalisert denne treningsformen.

Iyengaryoga er en fysisk og kraftfull form for yoga, som kjennetegnes ved at stillingene (asanas) utforskes svært nøye. Fokuset i iyengaryoga ligger på å utføre stillingene helt korrekt sett ut fra kroppens anatomi og fysiske forutsetninger. Detaljerte instruksjoner blir gitt for å tilpasse elevenes behov og hvordan en kan observere den enkeltes utøvelse av stillingene, for så å gjøre korrigeringer ved behov. Du lærer grunnleggende detaljer om de ulike stillingstypene slik at du kan arbeide i riktig retning Det er du som avgjør hvor mye din kropp tåler og hva du klarer å utføre. Det gjør at alle kan gjøre Iyengaryoga – uansett alder.
Det brukes hjelpemidler, som klosser, belter, tepper, stoler og yogaswing for å kunne utføre stillingene så riktig som mulig og få effekter av tyngdekraften uten å bruke unødig muskulær kraft. Det vil si at man strekker seg maksimalt for å få så mye bevegelighet som mulig, men med maksimalt hensyn til kroppen. Gjennom et system av hundrevis av stillinger oppnår du stor selvbevissthet om kroppens holdning og rette linjer. Du trener både styrke, utholdenhet, smidighet og balanse og i tillegg konsentrasjon og meditasjon.

 

Ord kan ikke beskrive yoga,- det må erfares gjennom egen kropp.

 

MediYoga – Medisinsk yoga


 

Medisinsk yoga

Denne yogaformen er spesielt utviklet for medisinske formål, og er tilpasset de fleste fysiske og psykiske begrensninger. Øvelsene er myke og rolige og kombineres med pusteteknikker og meditasjon. Mediyoga er utviklet for å være terapeutisk og det finnes svensk forskning fra Karolinska institutt som viser at den har helsebringende virkning på mange typer sykdommer. Hvis du er helt frisk kan Mediyoga hjelpe deg til større bevissthet, stabilitet, ro og harmoni. Mediyoga sitt grunnleggende mål er å spre kunnskaper om yoga som en vei mot bedre helse og balanse. Alle Mediyoga instruktører har medisinsk kunnskap.

Hva er spesielt med Mediyoga

Mediyoga er en terapeutisk yogaform, basert på den gamle yogaformen Kundalini vevet sammen med aspekter fra tradisjonell kinesisk medisin og moderne medisin. Du vil ha stor glede av mediyoga uansett hvor du er i livet du er eller hvordan helsens forfatning er. Stadig flere mennesker ser etter flere måter å møte sykdom på eller hva man kan gjøre for å ha et godt liv. Helsepersonell og pasienter ser etter noe mer enn bare og medisiner, noe som knytter sammen hele mennesket. Et eksempel er et ved høyt blodtrykk, medisiner kan gi en akutt effekt og senke trykket, mens Mediyoga kan brukes etterpå for å gjøre noe med den egentlige årsaken til det høye blodtrykket. På den måten kan man selv være med på forebygge og styrke sin egen helse. Medisinsk Yoga har oppnådd stor fremgang fordi den knytter sammen de urgamle redskapene og øvelsene i yogaen med moderne medisin.

I dag brukes Medisinsk Yoga som rehabilitering ved 25 norske helseinstitusjoner, deriblant Radiumhospitalet (kreftrehabilitering), Ressurssenter Øst, Catosenteret, Feiringklinikken (hjerterehabilitering), Stavanger kommune – avdeling for psykisk helse og Asker og Bærum sykehus.

Lyst til å være med på kurs?